En Çok Kullanılan Veri Tabanı Programları

En Çok Kullanılan Veri Tabanı Programları

Veri tabanı programı deyince akla öncelikle Microsoft Office’in yaygın kullanımından kaynaklı Microsoft Access programı gelir. Ancak piyasada kullanılan sayısız veri tabanı programı bulunur. Her bir veri tabanı programının öne çıkan özellikleri vardır, hangi amaçla kullanılacağına göre tercih edilmelidir. Elbette, bunların kimisi ücretli, kimisi açık kaynak kodlu, kimisi Microsft Windows dışında Mac veya Unix-Linux işletim sistemleriyle çalışan programlardır. Veri tabanı programlarının hatasız stabil bir versiyona sahip olması önemlidir, bu nedenle program sunucularının güncellemelerini takip ederek var olan “bug’ların” veri tabanı işlemlerinizi, veri tabanınızın kendisini etkilemesini önlemek önemlidir.


En Çok Kullanılan 30 Veri Tabanı Programı
 

En yaygın kullanılan 30 veri tabanı yönetim yazılımını listeleyebiliriz: Oracle RDBMS, IBM DB2, Microsoft SQL Server, SAP Sybase ASE, Teradata, ADABAS, MySQL, Microsoft Access, Informix, SQLite, PostgreSQL, Amazon RDS, MongoDB, Redis, CouchDB, Neo4j, OrientDB, Couchbase, Toad, phpMyAdmin, SQL Developer, Sequel PRO, Robomongo, DbVisualizer, Hadoop HDFS, Cloudera, MariaDB, Informix Dynamic Servers, 4D (4th Dimension).  Bahsettiğimiz veri tabanı programları arasında dünyada en yaygın kullanılanı ise Oracle RDBMS’dir. Bu programın son versiyonu “cloud computing” yapmaktadır. Windows, UNIX ve Linux versiyonları mevcuttur. IBM DB2’de ise örneğin kullanılan programlama dilleri Assembly, C, C++. Teradata ise geniş veri tabanlarında hızlı işlem yapabilmesi özelliğiyle öne çıkıyor. FileMaker ise Apple ürünleri için özellikle tercih edilebilir. IBM’in geliştirdiği diğer bir program olan Informix ise az yer kaplar, veri sürekli erişilebilir ve bakım süresine ihtiyaç duymaz. PostgreSQL ise Linux ve Windows işletim sistemleri arasında geçişli olarak kullanılabilmektedir.


Veri tabanı Seçimi Nasıl Yapılır?
 

Sonuç olarak bu 30 veri tabanı yönetimi programının her birinin avantajları ve dezavantajları vardır. Veritabanımızın ihtiyaçlarına, özelliklerine göre seçim yapmalıyız. Access’in yaygınlığından kaynaklı en çok öğrenilen veri tabanı programı olması onun uygun olmadığı durumlarda kullanılmasına sebep olmamalıdır. Her programın kullanım kolaylığı veri tabınına en uygun olmasyıla ilgilidir. Bugün petabytelara varan büyüklüklerde verilerden bahsettiğimiz bir dönemdeyiz. Bu büyüklükte verinin düzenlenmesi, güncellenmesi, istendiğinde çağrılması giderek daha karmaşık programları gerektirmektedir. Verilerin güvenli şekilde saklanması da bu veri tabanı programlarının sunduğu hizmetler arasındadır.

Bu makale de ilgilinizi çekebilir: Web Yazılımcı Olmak İçin Neleri Öğrenmek Gerekir?

YORUM YAP

  • Reçel adını çok çeşitli işler ve bol malzemeli çözümlerden alır. Reçel Interactive 2014 yılında, sektörün mutfağından gelen genç girişimciler tarafından kurulmuştur.
    İşlerimizin çok çeşitli ve sunduğumuz çözümlerin bir çok alanı etkilenmesinden dolayı reçel adını bir metafor olarak kullanmaktayız.