Uygulama İndeksleme ve SEO’nun Yeni Cephesi: Google Search + Derin Linkleme (Deep Linking) Part 1

Uygulama İndeksleme ve SEO’nun Yeni Cephesi: Google Search + Derin Linkleme (Deep Linking) Part 1

Bu makalede, Google’ın derin uygulama içeriğini nasıl yüzeye çıkarttığını ve SEO yönergelerinin IOS ve Android derin uygulama ekranlarını nasıl Google’ın indeksine göre hazırlayabileceğini göreceğiz. Google, uygulama ve Web içeriği arasındaki boşluğu kapatmak, böylece mobil etkileşimi daha kusursuz hale getirmek için ciddi girişimlerde bulunuyor. Bu tema analiz boyunda yine karşımıza çıkacak.

 

Google’ın uygulama indeksleme stratejileri Apple’dan oldukça farklı ve pazarlamacılar için aradaki farkları anlamak büyük önem taşıyor. Makalede giyilebilir cihazların ve diğer standart dışı cihaz uygulamalarının gelişmesiyle gelecekte karşılaşılabilecek uygulama indeksleme zorluklarından da bahsedilecek.

 

Google’da uygulama indeksleme

 

Daha önceleri, web sayfalarındaki uygulama iniş sayfaları Google indeksinde bulunuyor ancak gerçek uygulamalar ve uygulama içi ekranlar bulunmuyordu. Uygulama içindeki içeriği yakalamak ve indekslemek yakın zamana kadar imkansızdı. Bu yüzden kullanıcıların uygulamaları Google Play ya da iTunes gibi bir uygulama mağazasına girmeden keşfetmeleri mümkün olamıyordu. Dijital pazarlamacılar için uygulama içerikleri aramaya açık değildi, bu da uygulamaları adeta “karanlık bölge” haline getiriyordu.

 

Bu durum Google için iki yönlü bir problem oluşturdu:

 

Uygulama mağazaları kullanıcıları uygulama aramak için Google’ı kullanmamaya yönlendirdi, uygulama geliştiriciler de uygulama içeriğini arama motorlarına uygun şekilde optimize etmedi. Bu da Google’ın veri toplama ve organize etme misyonunu ve dolayısıyla parasal gelirini kısıtlıyordu. Şimdi ise Google hem iniş sayfalarını hem de uygulamalardaki derin ekranları indeksleyebiliyor. Google’ın uygulama sıralamaları iki temel kategoriye ayrılıyor; App Packs (uygulama paketleri) ve App Deep Links (uygulama derin linkleri). Uygulama paketleri SEO’ların alışık olduğu uygulama arama sonuçlarına benziyor çünkü kullandığınız cihaza göre Google Play ya da App Store’daki uygulama indirme sayfalarına bağlantı veriyorlar (Uygulama paketleri sadece işletim sisteminizle uyumlu uygulamaları gösterir).

 

App Pack’te (ayrıca Apps Universal’de, Google’ın mobil arama sonuçlarında üst gezinti aracı açılır menüsünde) sıralama büyük oranda uygulama başlığına, tanımına, yıldızlı sıralamalara ve yorumlara dayanıyor. Uygulama mağazası sıralamalarına ve uygulama içi indeksleme stratejilerine göre sıralama çok çeşitlilik gösterebiliyor.

 

Derin linkler farklıdır çünkü bir uygulama içindeki spesifik derin ekranlara bağlanırlar. Google uygulama indekslemeye başladığından beri derin linkleri arama sonuçlarında farklı şekillerde görüntülüyor ancak bazı derin link görüntüleme şekilleri diğerlerinden daha yaygın. Bazıları web sitelerindeki geleneksel mavi linklerden farksız görünürken, diğer derin link arama sonuçları renkli “yükle” butonları, uygulama ikonları ve yıldızlı sıralamalar gibi çekici özelliklere sahip olabiliyor.

 

google derin linkleme

 

Gelecekte en yaygın derin link görüntüleme biçiminin uygulama ikonu ve üzerinde “birwebsitesi.com’da açınız” ibaresi bulunan küçük bir butona sahip olacağı düşünülüyor. Bu şekilde kullanıcılar derin uygulama linki ve Web linki arasında ilave bir diyalog ekranı olmadan seçim yapabiliyor. (Şu anda, diğer tipteki derin linklerden diyalog ekranı tarayıcı penceresinin altından geliyor ve “Bunu Chrome üzerinde ya da [marka adı] uygulamada mı açmak istiyorsunuz?” diye soruluyor).

 

Aramanın bazı özellikleri, örneğin mobil tarayıcı, bazen derin linklerin görünürlüğünü kısıtlayabilir. Örneğin, Google iOS’ta sadece Google ve Chrome uygulamaları içinde uygulama indekslemeyi destekliyor. iOS’un varsayılan web tarayıcısı Mobile Safari’de bu destek sunulmuyor. Safari, Google’ın derin linkleme davranışlarına uygun olacak şekilde iOS 9 güncellemesinde yenilenecek gibi görünüyor ancak bu henüz doğrulanmadı.

 

Benzer şekilde, Google yavaş bağlantıya sahip kullanıcılar için bir “temel” mobil arama sonuçları görünümü üzerinde bir süredir çalışıyor. “Temel” arama sonuçları App Packs (bir uygulama indirmek yavaş bağlantıya sahip kullanıcılara cazip gelmeyeceği için) içermiyor, derin link sonuçları ise sadece mavi linkler olarak resimsiz, yıldızsız ve ikonsuz görüntüleniyor.

 

Uygulama indeksleme için optimizasyon yaparken bu özellikleri göz önünde bulundurmak zaman ve bütçe açısından faydalı olacaktır. Google uygulama indekslemenin faydaları sadece arama sonuçlarında derin uygulama ekranlarının gösterilmesi ile sınırlı değil.

 

Uygulama indeksleme SEO için neden önemli?

 

İndeksinde uygulamalar yokken Google devasa boyutlarda veriyi ıskalamış oluyordu. IOS ve Android uygulamalarını indeksleyebilmek artık mobil SEO stratejilerini ciddi anlamda değiştirecek ve kullanıcıların uygulama keşfetmesini kolaylaştıracak.

 

Artık Google arama motoru tıpkı web içeriğinde olduğu gibi uygulamaların da derin içeriklerini işleyebilecek ve görüntüleyebilecek, böylece Google aramalar uygulama mağazalarına karşı önemli bir avantaj elde etmiş olacak. Google hala dünyanın 1 numaralı arama motoru ve tüm uygulama mağazalarından daha fazla müşteri potansiyeli var. Firma artık uygulama içeriklerini Google Now, Inbox/Gmail ve Google Maps gibi diğer ürünleriyle de entegre edebilecek.

 

Bu değişiklik mobil arama sonuçları sayfalarında da rekabeti arttıracak. Artık sadece uygulama iniş sayfası sıralamaları değil uygulama içi ekranlar da sıralama rekabetine dahil olacak.

 

Google’ın bu noktadaki resmi pozisyonunda derin uygulama indeksleme için “web eşitliği” yani indekslenebilir uygulama içeriğinin yanı sıra bu uygulamaya ait yakalanabilir web içeriğinin de olması gerekiyor. Firma, bunu gerektirmeyecek bir uygulama indeksleme çözümü üzerinde çalıştıklarını da belirtiyor. Hatta sadece uygulama araması yapılabilecek bir arama filtresi de test ediliyor. Web içeriği bulunmayan uygulamaların da yakında indekslenmeye başlanacağı düşünülüyor.

 

mobil-uygulama-indeksleme-seo

 

Bütün bu gelişmeler SEO’lar ve pazarlamacılar için daha önce karşılaşmadıkları rakiplerin bulunduğu, içeriğin hiç olmadığı kadar zenginleştiği yeni bir rekabet ortamı yaratacak.

 

Bunun yaratacağı etkileri daha iyi anlayabilmek için biraz matematiğe başvuralım.

 

Örneğin, 24 bin seyahat uygulaması var diyelim, bunların üçte birinin web içeriği yok. Eğer her uygulama ortalama 1000 ekran içeriyorsa (ki seyahat uygulamaları genelde bundan çok daha fazla ekrana sahip oluyor), bu seyahat sitelerinin rekabet etmesi gereken 8 milyon yeni arama sonucu anlamına geliyor. Üstelik bu sadece seyahat sektörü için yaptığımız hesap. Potansiyelin ne kadar devasa olduğunu buradan anlayabiliriz.

 

Uygulama mağazalarında en büyük uygulama kategorisi olan oyunların mobil arama sonuçlarında daha da büyük bir değişiklik yapması bekleniyor. Oyun kategorisinde web içeriği bulunmayan uygulama sayısı oldukça fazla.

 

Uygulama indekslemenin öneminin bir diğer örneği de “Google Webmaster Araçları” isminin “Google Arama Konsolu” olarak değişecek olması. Daha önce webmasterlar ve SEO’lar Google Webmaster Araçları’nı web sitelerinin URL’lerini Google’ın indeksine eklemek için kullanıyorlardı. Google Arama Konsolu’nda ise artık web sitelerinin yanı sıra uygulamalar da indekse eklenebilecek. Bu durum muhtemelen Android uygulamalarının yönetildiği Google Play Konsol’u ortadan kaldıracak. Bu yüzden “Webmaster Araçları” ismindeki “web” ibaresinin kaldırılması mantıklı. 

 

Google’dan John Mueller de geçtiğimiz günlerde Google+ hesabında yaptığı açıklamada webmaster ifadesinin artık yetersiz kaldığını, Google’ın Webmaster Araçları hizmetini küçük işletme sahipleri, SEO uzmanları, pazarlamacılar, programcılar ve tasarımcıların da kullandığını belirtti. Mueller hizmeti kullanan farklı gruplar arasına uygulama geliştiricileri de ekledi. Bu da artık Google Arama Konsolu adıyla anılacak bu hizmetin yeni hali hakkında fikir veriyor.

 

Bir sonraki "Uygulama İndeksleme ve SEO’nun Yeni Cephesi: Google Search + Derin Linkleme (Deep Linking) Part 2" konulu makalemizi okumak için lütfen bağlantıya tıklayınız.

YORUM YAP

  • Reçel adını çok çeşitli işler ve bol malzemeli çözümlerden alır. Reçel Interactive 2014 yılında, sektörün mutfağından gelen genç girişimciler tarafından kurulmuştur.
    İşlerimizin çok çeşitli ve sunduğumuz çözümlerin bir çok alanı etkilenmesinden dolayı reçel adını bir metafor olarak kullanmaktayız.