Bu makalemizde daha önce yayınlamış olduğumuz Google Search + Derin Linkleme (Deep Linking) konusunun devamını detaylı olarak incelemeye devam edeceğiz. Konuyu daha net anlamak için ilk makalemizi de lütfen okuyunuz.
Bir önceki makalemizde Derin Linkleme kavramının ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve uygulama sıralamalarındaki önemini inceledik. Şimdi sıralama konusuna daha detaylı bir giriş yapalım.
Google Derin Linkleri nasıl sıralıyor?
Diğer herşey gibi, Google’ın derin linklerin arama sonuçlarında nasıl sıralanacağını belirlemek için de bir algoritması var. Firmanın tutumu gereği, Google’ın sıralama algoritması hakkında pek fazla bilgi sahibi değiliz ancak algoritmadaki yenilikler hakkında bazı işaretler verdiler. Buna göre, Google’ın derin linkleri Google Aramalar’da şöyle sıralaması bekleniyor:
Bilinen Pozitif Sıralama Faktörleri
Yükleme Durumu: Android uygulamaları eğer kullanıcının cihazında bulunuyor ya da daha önce bulunmuşlar ise arama sonuçlarında daha ön planda görüntüleniyor. Cihazı kontrol etmek yerine, Google bulut tabanlı kullanıcı geçmişinde uygulama indirmelerinin kaydını tutuyor. Bu yüzden “yükleme durumu” eğer kullanıcı Google hesabı ile giriş yaparak arama yapıyorsa devreye giriyor.
Teknik Uyumluluk: Uygulama yayıncılarının sıralamalarını yükseltebilmeleri için uygulama içeriklerinin Google Uygulama İndeksleme sistemine teknik açıdan uygun olması gerekiyor. Uygulama içeriğinin kaliteli olması da ayrı bir faktör. Teknik uyumluluk hatası veren uygulama ekranları indekslenmeyecek.
Web sitesi sinyalleri (başlık etiketleri, tanımlama etiketleri): İlgili web sitesinin
etiketi içindeki geleneksel SEO bileşenleri derin link arama sonuçları içinde görüntülenecek, dolayısıyla bu etiketler derin linkler için bir sıralama faktörü olacak. Aslında, uygulama web sitelerinde iyi SEO kullanımı önemli çünkü Google sayfanın web versiyonunu içeriğin temel -ya da varsayılan- versiyonu olarak dikkate alıyor.
Bilinen Negatif Sıralama Faktörleri
İçerik Uyumsuzluğu: Google, bir web sitesi de bulunduğunu iddia eden ancak burada aynı bilgiyi yeterli seviyede sunmayan uygulama ekranlarını indekslemeyecek. Google bu “uyumsuzluk hatalarını” Google Arama Konsolu’nda raporlayacak, böylece hangi ekranların bağlantılı web siteleri ile daha iyi uyum sağlaması gerektiği kullanıcı tarafından da görülebilecek.
İnterstisyeller: İnterstisyeller (Interstitial Banner) bir web sitesinde çoğunlukla bir sayfadan diğer sayfaya geçerken karşımıza çıkan, sayfa içeriğinin üzerinde beliren JavaScript görselleridir. Bunlar pop-up reklamlara benzer ancak ayrı bir tarayıcı penceresi açmayıp sayfa içeriğini arka planda bırakır, kendilerini öne çıkartırlar. Aynı deneyim uygulamalara da eklenebilir (özellikle reklamlar için) ancak Apple ve Google tarafından bu desteklenmemektedir. Stone Temple Danışmanlık ile yaptığı yeni bir söyleşide Mariya Moeva uygulama interstisyellerinin derin linkler için olumsuz bir faktör olduğuna dikkat çekti ve yakında bu konuda daha ayrıntılı bilgi paylaşacağını söyledi.
İnterstisyeller Google’ın uygulama ekranı içeriğiniz ile web sitesi içeriğinizin birbirine uyumlu olduğunu onaylamasını da engelleyebilirler. Bu da “içerik uyumsuzluğu hatası” ile sonuçlanabilir ve uygulama ekranınız indekslenmez. Her durumda, uygulama ve web geliştiricileri interstisyellerden uzak durmalı ve bunun yerine sayfa içeriğini aşağıya alan klasik banner reklamlar kullanmalılar. Hem Apple hem de Google kendi uygulama yükleme bannerlerini destekliyor, hattâ mobil web sitelerinde uygulama reklamları için kullanılabilecek banner kodları sunuyorlar.
Kendibaşlarına sıralamanın yanı sıra, uygulama derin linkleri web siteleri için de SEO faydası sağlayabiliyorlar. Google indekslenmiş uygulama derin linklerinin bağlantılı web siteleri için pozitif bir sıralama faktörü olduğunu belirtiyor. Yapılan çalışmalar da derin linklerin site çapında sıralamayı 29 basamak kadar yükseltebildiğini gösteriyor.
Ayrıca, uygulama paketleri ve uygulama döner reklamları (app carousel) da arama sonuçları sayfalarda en üstte çıkmaya eğilimli oluyor. Bu da görünürlüğü arttırarak aşağıda organik sonuçlarda yer alan rakiplere karşı uygulamanın elini güçlendiriyor.
İndekslenmiş Android uygulamalarının da görünürlükleri bir sonraki Android işletim sistemi güncellemesi Android M’de arttırılacak. Güncellemeyle birlikte “Now on Tap” özelliği ile Google Now ve Android telefon fonksiyonelliği arasındaki entegrasyon arttırılacak. Android M, Google’a bir Android kullanıcısının ekranında herhangi bir uygulamada metin taramasına imkan veriyor, bu metinin içeriğine göre otomatik olarak -kullanıcının arama terimi tahmin edilerek- kullanıcının işine yarayabilecek diğer uygulamalar ya da başka bilgiler öneriliyor.
Örneğin, akşam yemeği planları ile ilgili bir WhatsApp konuşmasında “Now on Tap” özelliği ile OpenTable, Google Maps ve Yelp gibi yemek ya da yemek yenebilecek mekan önerileri içeren uygulamalardan derin linkler görüntülenebiliyor. Bu da Google’ın indeksindeki derin linklenmiş uygulama ekranları ile çalışıyor. Bu özelliğin uygulamaların yüklenme ve etkileşim oranını arttırması bekleniyor. Stratejik bir perspektiften, bunun içeriğinizi gün yüzüne çıkartmak için mobil arama sonuçlarına ilave bir potansiyel lokasyon sunduğunu düşünebiliriz.
Google sadece indekslediği uygulamaları yüzeye çıkartırken, tüm uygulamalar için ekran üzeri metinleri yakalamayı ve bunları “Now on Tap” özelliğinde kullanmayı da planlıyor. Google Aramalar için indekslenmemiş Android uygulamalarının içerikleri de “Now on Tap” için yakalanabilecek. Bu da aynı zamanda Google’a kullanıcıyı sizin uygulamanız içindeyken bir başka uygulamaya yönlendirme hakkı veriyor ancak aynı şekilde sizin uygulamanız da eğer indeksteyseniz diğer uygulamalardan kullanıcı çalabiliyor.
Web sitesi olmayan uygulamaların da indekslenecek ve “Now on Tap” özelliğinde önerilebilecek olması sınırsız fırsatlar ve olasılıklar sunuyor. Google’ın uygulama indekslemesi özellikle Android M çıktıktan sonra Android uygulamaları için daha da önemli hale gelecek.
Bazı arama terimlerinin Google tarafından daha çok desteklendiğini anladığınızda uygulama sıralamalarınızı daha da yukarı çekebilirsiniz. Bazı durumlarda, indekslenmiş bir uygulama olmak mobil Google aramalarında en üstte yer almanın tek yolu olabilir. “Oyunlar” ve “editör” gibi anahtar kelimeler App Packs ve App Carousels için tetikleyici vazifesi görüyor. Google ayrıca “restoran bulucu”, “TV izle”, “uçak bileti bul” gibi eylemlerle ilişkilendirilmiş aramalar için de uygulamaları ön plana çıkartıyor. App Packs ya da Carousels ortaya çıktığında, yani en üstte uygulamalar önerildiğinde, sıradan mavi linkler daha aşağılara düşüyor.
Zamanla mavi linkler App Packs ile rekabet edemeyecek, bu yüzden en iyi strateji App Packs listelemelerine odaklanmak olabilir.
Derin linkleme makale serimizin 2. partınında sonuna geldik. Bir sonraki makalemizde Derin uygulama ekranlarını Google Aramalar için nasıl indeksletebilirim sorusunun cevabını arayacağız. Derin Linkleme konusunun 3. bölümünde görüşmek üzere...
Bir önceki "Uygulama İndeksleme ve SEO’nun Yeni Cephesi: Google Search + Derin Linkleme (Deep Linking) Part 1" konulu makalemizi okumak için lütfen bağlantıya tıklayınız.