Uygulama İndeksleme ve SEO’nun Yeni Cephesi: Google Search + Derin Linkleme (Deep Linking) Part 3

Uygulama İndeksleme ve SEO’nun Yeni Cephesi: Google Search + Derin Linkleme (Deep Linking) Part 3

Bu makalemizde daha önce yayınlamış olduğumuz Google Search + Derin Linkleme (Deep Linking) Part 2  konusunun devamını detaylı olarak incelemeye devam edeceğiz. Konuyu daha net anlamak için ilk ve ikinci makalemizi de lütfen okuyunuz.

 

Derin uygulama ekranlarını Google Aramalar için nasıl indeksletebilirim?

 

Android ve IOS uygulamaları için indekslemeyi kurmak oldukça kolay ve Google’ın bu konudaki yönlendirmeleri gayet anlaşılır ve yardımcı. İşlemin üç adımı var:

 

Uygulamanızı derin linkleri kullanabilecek şekilde yapılandırın.

Bağlantılı web sayfalarınıza derin linklere referans veren kod ekleyin.

Özel indeksleme için optimizasyon yapın.

 

Bu adımlar eğer uygulama hala geliştirme aşamasındaysa farklılık gösterebilir ya da atlanabilir ancak ikinci adım zorunlu. Web sayfalarınıza kod eklemezseniz Google indeksleme yapmaz ve Google Aramalar’da derin linkleriniz görünmez.

 

Not: iOS uygulama indeksleme Google tarafından hala kısıtlı olarak sunuluyor, iOS uygulamanızla ilgili tüm ayarları yapsanız bile ayrıca özel bir form göndermeniz ve onay sürecinden geçmeniz gerekiyor. Yakında Google’ın indekslemesini tüm iOS uygulamalarına açması ve bu zorlu onay sürecinin kaldırılması bekleniyor.

 

Google derin link indeksleme için yapılması gerekenler: (PDF versiyon için tıklayınız)

 

1. adım: Derin linkleri kurmak için uygulamanıza kod ekleyin

 

A. Uygulamanızda derin ekranlara referans verirken kullanmak için bir URL şeması seçin

 

Uygulama URL şemaları bir uygulama içerisindeki derin linklenmiş ekranlara referans vermek için basitçe sistematik bir yoldur. Bunlar bir web url’sinin bir web sitesindeki belli bir sayfaya referans vermesine benzerdir.

 

iOS’ta, geliştiriciler şu anda özelleştirilmiş URL şemalarını kullanmakla kısıtlandırılmış durumda. Bunlar uygulama tasarımlarına uygun ancak webden farklı bir formata sahip.

 

Android’de ise HTTP URL şemaları (ki bunlar web URL’leri ile aynı görünüyor) arasından ya da özelleştirilmiş URL şemaları arasından seçim yapabiliyor, hattâ her ikisini de birlikte kullanabiliyorsunuz. HTTP şemasını kullanmanız özellikle tavsiye edilir.

 

B. Uygulamanız seçtiğiniz URL şemasına destek vermeli

 

iOS ve Android uygulamaları farklı yapılarda inşa edilirler, derin link URL şemalarının çalışabilmesi için uygulamanın yapısına uygun kodların eklenmesi gerekiyor.

 

C. CocoaPods kurun

 

CocoaPods iOS için bir bağımlılık yönetim aracıdır. Bu araç iOS uygulamaları ile Google yazılım geliştirme kitleri arasında bir çeviri katmanı vazifesi görür. Dolayısıyla bu adım sadece iOS uygulamaları için gereklidir. Google tüm kitaplıklarını CocoaPods’a geçirdi ve artık bu iOS uygulamaları için desteklenen tek yöntem.

 

NOT: CocoaPods ile hiç çalışmamış geliştiriciler uygulamadaki tüm bağımlı kitaplıkları nasıl kullandıkları ile ilgili yeniden çalışmalılar, CocoaPods yüklendiğinde diğer CocoaPods uyumlu olmayan kitaplıkların kullanımı daha zor hale gelecektir. Bir süredir CocoaPods kullanan ve olumlu bulan iOS geliştiricileri çok sayıda, dolayısıyla sizin uygulamanız da zaten CocoaPods ile çalışıyor olabilir. Eğer durum böyleyse, iOS uygulama indeksleme için hazırlığınız çok daha kolay olacaktır.

 

D. Geri butonunu aktive edin

 

iOS cihazlar standart olarak -fiziksel ya da yazılımsal- “geri” tuşuyla gelmezler, bu yüzden Aplle ve Google birlikte uygulamalar arası geri navigasyonu daha kolay hale getirecek çözümler üzerinde çalışıyorlar. Google, iOS uygulamalarının ilave bir GSD özelleştirilmiş URL şeması tanımasını gerekli kılıyor. Google bunu sadece iOS uygulaması içinde bir “geri” butonu oluşturabilmek için kullanıyor.

 

Birisi bir arama sonucu sayfasında bir iOS derin linkine tıkladığında Google GSD kişiselleştirilmiş URL’leri otomatik olarak oluşturacak, böylece her ekran için yeni GSD derin linki oluşturmak gerekmeyecek. Info.plist dosyasında formatı desteklemek ve bir GSD linki uygulama tarafından alındığında “GoogleAppIndexing” Pod ile iletişim kuracak kodu eklemek yeterli olacak.

 

Not: Google’ın çözümü Apple’ın iOS 9 “Back to Search” butonları ile benzer. Bu butonlar telefonun durum çubuğunun sol üst köşesinde beliriyor ve bir süre kullanılmazsa görünmez oluyordu. Bu görünmez olma davranışı Google’da da iOS derin linkleme için benzersiz bir deneyim oluşturuyor. Belli bir süre sonra, iOS kullanıcılarının Google arama sonuçlarına uygulamadan manuel olarak çıkmadan dönmeleri mümkün olmuyor. Geliştiriciler kullanıcıyı uygulama içine daha derin çekecek, zaman harcatacak ve böylece geri tuşu görünmez olduğu için kullanıcıyı arama sayfasına dönmek için uygulamadan çıkmaktan vazgeçirecek taktikler geliştirerek bundan faydalanıyor.

 

E. Robotlar ve Google Play/Google Arama konsollarını kurun

Bazı durumlarda, bir uygulama için derin link yaratmak ancak bunların arama sonuçlarında görünmesini engellemek istemek mantıklı olabilir. Android’de, Google hangi ekranların indeksleneceğini, hangilerinin indekslenmeyeceğini seçme şansı sunuyor. İOS için ise böyle bir mekanizma yok.

 

Dijital pazarlamacılar ve SEO’lar Google Play konsolu ve Google Aramalar konsolunu uygulamayı web sitesine bağlamak ve uygulama indekslemesini yönetmek için kullanmalı. Aynı zamanda, web sitenizin robots.txt dosyasının Googlebot’a izin verip vermediğinden emin olun. Googlebot normal yakalamalarında derin linklerin web özelliğine bakacaktır.

 

2. adım: Web sitenize uygulamanıza kurduğunuz URL şemalarına referans veren kod ekleyin

 

A. Kullanacağınız uygulama mağazasına uygun şekilde web derin linklerini yapılandırın ve onaylayın

 

Google’ın şu anki uygulama indeksleme süreci Googlebot’un bir web site yakalamasından derin linkleri keşfetmesi ve indekslemesine dayanıyor. Bağlantılı bir uygulama ekranına referans veren kodların tüm web sayfalarına eklenmesi gerekiyor.

 

Sitenizi yükseltirken özel bir derin link formatı uygulama ekranı, Google’ın uygulamanızda derin linki açması için gereken diğer tüm bilgilerle birlikte, URL’sini kodlamak için kullanılmalı. Gerekli format Android ve iOS uygulamaları için farklılık gösterebilir ve uygulama kodunda kullanılan URL şemalarından farklıdır ancak bazı ortak noktaları da vardır.

 

Linkin {scheme} kısmı her zaman 1. adımda bahsedilen URL şemasına işaret eder ve {host_path} derin linkin referans verilen spesifik uygulama ekranını belirleyen kısmıdır, bir URL’nin kuyruğu gibi. Diğer bileşenler ise şu şekilde çeşitlilik gösterebilir:

 

B. Bağlantılı uygulama ekranları bulunan web sayfalarına web derin linkleri ekleyin

 

Dahili uygulama ekranları Googlebot web sitenizde şu lokasyonlardan birisinde derin uygulama linkleri bulduğunda indekslenebilir:

 

HTML

içerisinde bir rel=”alternate”

XML sitemap içerisinde bir rel=”alternate”

Schema.org ViewAction işaretlemesi içerisinde

 

Bu indeksleme seçenekleri için örnek kod formatı şu şekilde olabilir:

 

rel-alternate-sample-code xml-sitemap-sample-code schema-sample-code

 

3. adım: Özel indeksleme için optimizasyon

 

Hem Google hem de Apple uygulamadaki belirli ekranlarla bazı münferit kullanıcı davranışlarının bağlantılandırılmasına izin veren bir “özel” indeksleme özelliğine sahiptir. Bir kullanıcıya özel uygulama aktivitesi bu kullanıcının telefonunda sadece şahsi kullanım için saklanabilir (örneğin bir WhatsApp mesajı ya da eposta).

 

Özel indekslenen aktiviteler Google arama sonuçlarında görünen derin linkler yaratmaz, bunun yerine başka arama içeriklerinde görünen derin linkler yaratır. Android uygulamaları için bu Chrome’un otomatik tamamlama ve Google Now özellikleri, iOS için ise Spotlight, Siri ya da Safari’nin Spotlight Suggest sonuçlarını içerir.

Not: Google aktivitelerin sadece özel indeksleme için kullanıldığını belirtiyor ancak Google bunları bir uygulamanın daha global değerlendirmeleri için istatistik olarak da kullanabilir (Apple’ın NSUserActivities ile Apple Search’te yaptığı gibi). Google özel indeksleme özelliğini Apple kadar çok gündeme getirmiyor ve bir kullanıcının özel indeksi Android ve iOS’ta Google Now uygulamasının alttaki navigasyon çubuğunda yer alan telefon ikonundan erişilebiliyor. Şu anda sadece Google’ın kendi uygulamaları (Gmail gibi) özel indekslenmiş içerikleri organik Google arama sonuçlarında (kullanıcının kendisi için) gün yüzüne çıkartabiliyor ancak bunun gelecekte üçüncü parti yazılımlara da açılacağı düşünülüyor.

 

Sonuç Tespitleri

 

Uygulama indeksleme ve derin linkleme dijital pazarlama alanını değiştiriyor ve organik mobil arama sonuçlarının yapısını dramatik biçimde farklılaştırıyor. “Karanlık arama” dünyasından gelen bu değişiklikler SEO için önemli güçler haline geliyor.

 

Pazarlamacılar ve SEO’lar bu değişiklikleri tehdit olarak da görebilir -üstesinden gelinecek yeni zorluklar-, yarışta kendilerini öne geçirecek yeni fırsatlar olarak da. Dijital pazarlamanın en güncel noktasında konumlanmak isteyenler, hemen harekete geçip uygulamalar gibi HTML dışı içerikleri aramalar için nasıl optimize edeceklerini, bunların nerelerde görüneceğini öğrenmeli.

 

Google arama motoru trafiğini çekmek için sadece uygulama derin linklerine güvenmek de tam olarak etkin bir seçenek değil. Geleneksel SEO ve mobil SEO hala Google’ın mobil aramalarında varlık göstermek için çok önemli. Google masaüstü web sitelerini hala yakalama ve indeksleme için ana standart olarak varsayıyor. Arama motoru, büyük oranda web sitesi içeriği – uygulama içeriği uyumluluğuna dayanıyor çünkü gücü hala web içeriği yakalamak ve indekslemekte gizli. 

 

İndeksleme ile ilgili önümüze çıkacak yeni soruların ise neredeyse hepsi web eşitliği (web sitesi içeriği – uygulama içeriği uyumluluğu ya da bir uygulamanın web sitesi bulunup bulunmaması durumu) bulunmayan uygulamalar ile ilgili. Google şu anda derin linkleri keşfetmek için bir uygulamaya yakalayıcı kullanmıyor ancak bunun değişmesi bekleniyor. Google’ın uygulama indeksleme arayüzü şu anda sadece Android uygulamalarının otomatik tamamlamada gösterilmesini sağlıyor ancak gelecekte web eşitliği olmayan uygulamaların da burada görüneceği düşünülüyor.

 

Sistemi bir “uygulama indeksleme arayüzü” olarak adlandırmak sadece otomatik tamamlamadan daha kapsamlı bir hizmet sunulacağına işaret ediyor. Google’ın Nisan ayında yayınlanan orijinal uygulama indeksleme belgelerinde de geniş kapsamlı bir plan açıklanıyor.

 

Aşağıdaki diagramda gösterildiği gibi, orijinal belgelerde geliştiricilerin uygulama indeksleme arayüzünü (App Indexing API ya da Search Suggest) Google’ı derin linklerden -web eşitliği olsa da olmasa da- haberdar etmek için kullanabilecekleri açıklanıyor. Bu açıklama daha sonra belgeden kaldırıldıysa da niyet açık: Google web eşitliği olan uygulamaları indekslemeye doğru ilerliyor. Bu gerçekleşene kadar, geleneksel web sitesi optimizasyonu, uygulamaların Google aramalar için optimizasyonu bakımından önemli olmaya devam edecek. Web eşitliği olmadan indeksleme başladığında ise sıralama faktörleri tamamen değişecek.

 

Uygulama indeksleme arayüzüne giden dolambaçlı yol

 

Bu yeni cepheye adım atarken, uygulama indekslemenin hemen ortaya çıkacak faydaları gayet net ancak değişikliğin çok yeni olması geleneksel pazarlamacılar ve SEO’lar için ufak da olsa bir sıçrama, bir çaba gerektirebilir.

 

Bazıları yeniliklere şüpheyle yaklaşabilirler ve pek çok soru sorabilirler: Google derin linklenmiş içerikler için ne zamana kadar sıralama avantajı sunacak? Bu mobil dostu güncelleme gibi bir “yem” olarak mı algılanacak? Uygulama sıralamaları daha geleneksel web sayfası sıralama faktörleri gibi zamanla değişecek mi (linkler ve sosyal sinyaller gibi)? Google derin uygulama linklerini web linkleri gibi kullanarak uygulama içeriklerini daha eşitlikçi biçimde yakalamaya başlayacak mı? Google yeni bir uygulamaya özel yakalayıcı geliştirecek mi? 21 Nisan’daki algoritma değişikliği (Mobilegeddon) zaten akıllı telefon yakalayıcısı tarafından uygulamaların tıpkı web içeriği gibi yakalanması, işlenmesi ve değerlendirilmesine mi yönelikti?

 

Google’ın getireceği bu yeniliklerle ilgili fikirlerinizi siz de yorumlarda belirtebilirsiniz.

Web Tasarım ile ilgili daha detaylı bilgiler almak için lütfen bloğumuzu takip etmeye devam edin.

YORUM YAP

  • Reçel adını çok çeşitli işler ve bol malzemeli çözümlerden alır. Reçel Interactive 2014 yılında, sektörün mutfağından gelen genç girişimciler tarafından kurulmuştur.
    İşlerimizin çok çeşitli ve sunduğumuz çözümlerin bir çok alanı etkilenmesinden dolayı reçel adını bir metafor olarak kullanmaktayız.